aktietorget.blogg.se

Fingerprint& precise härvan

Publicerad 2013-10-15 21:50:29 i Allmänt,

Fingerprint Enligt mediauppgifter ska ekobrottspolisen vara nära ett gripande i härvan kring Fingerprint Cards och det falska pressmeddelande som sändes ut på fredagen.
Efter att det falska pressmeddelandet gick ut på fredagen om att Samsung hade lagt ett bud på Fingerprint Cards så sköt kursen rakt upp i taket. Redan på fredagen kontaktades FS Data i Helsingborg av utredare på ekobrottsmyndigheten, uppger tidningen Helsingborgs Dagblad.

En av företagets kunder hade dagen dessförinnan tecknat avtal för ett webbhotell, kopierat delar av Fingerprints nätsida och krönt bluffen genom att skicka det falska pressmeddelandet till Cision från en snarlik e-postadress som det riktiga företaget brukar använda.

"Ekobrottsmyndigheten har krävt att få ut uppgifter om vem som är innehavare av webbhotellet", säger Jonathan Sulo, marknadschef på FS Data till Helsingborgs Dagblad.

Företaget har, enligt Jonathan Sulo, bistått utredare med den information de bett om. Utredarna har också en hög med ip-adresser som polisen hoppas ska leda dem till förövaren.

Enligt initierade uppgifter till tidningen uppges polisen ha ringat in en misstänkt. Om det är just bidraget från FS Data som gett polisen genombrottet är emellertid oklart, det finns anonymiseringsverktyg på nätet som ger användare möjlighet att surfa från falska ip-adresser.

Det falska pressmeddelandet skickades ut via Cision, ett företag som bland annat har avtal med Fingerprint Cards om att kommunicera ut företagsnyheter. När det okritiskt skickades vidare, hamnade det per automatik också på företagets riktiga hemsida.

Misstaget uppdagades redan efter en kvart. Då stoppade Stockholmsbörsen handeln i värdepappret och kort därefter togs beslutet att ogiltigförklara all handel som genomförts i aktien under den korta tidsrymd då börskursen rusat.

Förutom Fingerprint rusade också börskursen i Precise Biometrics, som figurerar i samma bransch. Även de köp som hann genomföras i det bolaget nollställdes i efterhand av Stockholmsbörsen.

Ärendet utreds av ekobrottsmyndigheten som grovt svindleri, ett i Sverige ovanligt brott som kan rendera upp till sex års fängelse.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela