aktietorget.blogg.se

Passa dig för elbolagen

Publicerad 2013-10-02 08:26:00 i Allmänt, Nyheter,

Här är elbolagen du ska undvika

Mer i plånboken Ett villahushåll riskerar att få 1 000 kronor högre elkostnad i vinter jämfört med i fjol. Den som inte gjort något val alls får betala dyrast el. Här är listan över de dyraste elbolagen.

De högre elpriserna i år beror på att flera oväntade stopp i kärnkraftverken inträffat, låg vindkraftsproduktion och fortsatt underskott i vattenmagasinen. Det skriver jämförelsesiten elskling.se.

Ett villahushåll i Stockholm med en årsförbrukning på 20 000 kilowattimmar och ett rörligt elpris, betalade cirka 85 öre/kWh för elen som förbrukades under den senaste vintern. Elmarknadens förväntningar om prisnivån för den kommande vintern pekar på ett elpris på omkring 92 öre/kWh, vilket innebär en ökning på omkring 1 000 kronor för ett villahushåll.

Men Håkan Östberg, marknadsanalytiker på Energimarknadsinspektionen tycker dock att man ska ta de prishöjningar som utmålas med en nypa salt.

"Informationen om högre elpriser i vinter är baserat på vad marknaden tror. Visst har vattenmagasingen underskott, men det är inte så omfattande, det är inget rekordår vi pratar om. De senaste veckorna har det regnat mycket och förra veckan var det exempelvis rekordinflöde i vattenmagasinen. Vi hade då den femte högsta noteringen av vatteninflöde i magasinen någonsin. Mycket kan alltså fortfarande hända fram till vintern", säger han.

Ett tips för dig som föredrar rörligt elpris, men samtidigt oroar dig över tillfälliga elpristoppar under vintern, är att välja den relativt nya avtalsformen "vinterförsäkringsavtal". Det innebär att du får ett fast elpris enbart under vintern, och ett rörligt elpris resten av året.

Du som inte själv väljer elhandlare anvisas en elhandlare av ditt nätföretag och då får du betala tillsvidarepris. Detta är ofta mycket dyrare än alla andra avtalsformer säger Mattias Johansson på elpriskollen.se.

Många elbolag har höga tillsvidarepriser. Tillsvidarepriset är ett pris som kan förändras flera gånger under året, samtidigt brukar det vara mer trögrörligt än ett avtalat rörligt pris.

"Om du inte har tid eller lust att jämföra olika elbolag är det minsta du kan göra att i alla fall göra ett enda val, så att du slipper det dyra tillsvidareavtalet. Det är många elbolag som tjänar pengar på kunder som inte gör något val", säger Mattias Johansson till Placera.

Dyrast tillsvidarepris för konsumenter i lägenhet har just nu Telge Energi med 157,4 öre/kWh.

Här är de dyraste elbolagen för dig som inte gjort ett eget val:

Elhandlare Öre/kWh
   
Telge Energi 157,4
Trelleborgs Energiförsäljning 156,88
Elverket Vallentuna El 155,38
Habo Energi 154,38
Rödeby Energi 153,12
Elitkraft Sverige 151,62
Upplands Energi 147,88
Kalmar Energi Försäljning 147,75
Vaggeryds Energi 145,25
Mälarenergi 144,12

 

Källa: Elpriskollen.se. Samtliga priser är jämförpriser. Jämförpriset innehåller alla fasta och rörliga kostnader för avtalet + skatt och moms. Listan visar företag med högst tillsvidarepris i elområde 3

Taget från placera.nu

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela