aktietorget.blogg.se

Räknade försäljning i förväg

Publicerad 2013-09-24 09:37:28 i Nyheter,

Apple meddelade på måndagen att det såldes hela 9 miljoner Iphone 5S och 5C under helgen som gick. Rekord jämfört med de 5 miljoner som såldes när Iphone 5 släpptes förra året.

De nya mobilerna kom ut på några marknader i fredags, och jag såg en hel del folk köa utanför Apple-butiken och olika återförsäljare här i San Francisco.

Lagret av Iphone 5S ska redan ha tagit slut och Apples vd Tim Cook försäkrar att fler telefoner är på ingång.

LÄS MER: Apple slog rekord – rusar på börsen

Men frågan är om det verkligen är 9 miljoner telefoner som har sålts till kunder? Analytikern Gene Munster på Piper Jaffray, som har bevakat Apple under två decennier, hävdar att det inte är det. I en intervju med Bloomberg säger att han att siffran innehåller så kallad ”channel fill”, vilket innebär försäljning till partners.

Han menar att Apple har sålt Iphone 5C till partners som ännu inte har sålt dem vidare. Och Munster tror att det handlar om runt 3,5 miljoner mobiler sammanlagt.

”När jag såg 9 miljoner-siffran så ramlade jag nästan av stolen”, säger Munster i inslaget (http://www.bloomberg.com/video/munster-says-demand-for-new-iphones-exceeded-supply-BGcu~DNLQZauVte7Jvdi8A.html).

Men det skulle också kunna vara så, som Business Insider spekulerar i, att Munsters prognos för försäljningen var 5-6 miljoner enheter och att han nu försöker släta över att den inte stämde.

Silicon valley

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela